Mai 05, 2021
  • Date preliminare ale unui studiu retrospectiv*, realizat de Syreon Research Institute Ltd., comandat de Novartis Pharma Services Romania, care analizează date agregate și anonime care au ca sursă raportările oficiale din peste 500 de spitale din România, în anul 2019, arată că:
    • 1 din 7 cazuri a avut, în anul 2019, la externare, diagnosticul principal sau secundar de insuficiență cardiacă (IC), acest lucru transformând insuficiența cardiacă în una dintre cauzele principale de spitalizare în rândul populației adulte;
    • Aproximativ 20% dintre pacienții cu IC externați au fost respitalizați în același an, în același spital, uneori chiar de mai multe ori. Acest procent nu include pacienții respitalizați în alte spitale decât cele din care au fost externați;
    • 1 din 3 pacienți spitalizați cu IC aparține grupelor de vârstă active (18-64);
    • Durata medie de spitalizare pentru cazurile diagnosticate cu IC este de 6.7 zile, cu o mediană de 6 zile.

București, 5 mai 2021 – Rezultatele preliminare studiului* realizat de Syreon Research Institute Ltd., la comanda Novartis Pharma Services Romania, arată că insuficiența cardiacă este o povară majoră asupra spitalelor românești, precum și asupra sistemului de sănătate și pacienților, reprezentând una dintre principalele cauze de spitalizare în rândul populației adulte.

1 din 7 cazuri externate din spitalele incluse în analiză a avut, în 2019, cod de insuficiență cardiacă, iar 1 din 3 pacienți spitalizați cu acest diagnostic aparține grupelor active de vârstă (18-64 de ani).

Rezultatele preliminare arată, de asemenea, că durata medie de spitalizare pentru acești pacienți este de 6.7 zile, cu o mediană de 6 zile, iar ponderea pacienților care necesită spitalizare și în secțiile ATI (anestezie și de terapie intensivă) este de 5%, cu o durată medie de 4.7 zile petrecute în terapie intensivă.

Aproximativ 2 din 10 pacienți cu insuficiență cardiacă ajung în spital de cel puțin două ori într-un singur an. Rezultatele preliminare arată că, după externare, mai mult de 20% dintre pacienții diagnosticați cu IC revin în același spital, în decursul unui an. Acest procent nu include pacienții respitalizați în spitale sau orașe diferite, care ar duce la un număr și mai ridicat.

„Aceste date preliminare sunt extrem de valoroase și ne ajută să ne formăm o imagine clară asupra poverii pe care insuficiența cardiacă o pune pe întregul sistem de sănătate și pe pacienți. Spitalizările prelungite și repetate pun o mare presiune pe spitale, pe pacienți și pe familiile acestora. De asemenea, observăm o diferență semnificativă între numărul de spitalizări continue și numărul de spitalizări de zi, cele continue fiind de zece ori mai multe. Această povară este cu atât mai grea acum, când spitalele și secțiile ATI se află sub efectul pandemiei COVID-19. Ne așteptăm ca aceste valori să fie mai mari în anii următori, luând în considerare tendințele demografice ale unei populații de 50 de ani sau mai mult, care este din ce în ce mai numeroasă.”, explică Dr. Laszlo Lorenzovici, economist în domeniul sănătății, reprezentant al Syreon Research Institute Ltd, entitatea care s-a ocupat de realizarea studiului.

„La Novartis avem angajamentul de a fi un partener strategic, pe termen lung, pentru sistemul românesc de sănătate, cu scopul de a îmbunătăți viața pacienților. Cum insuficiența cardiacă și bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România, am susținut această cercetare importantă, convinși de faptul că rezultatele ei pot duce la îmbunătățirea sistemului de sănătate. Vorbim despre o inițiativă academică ce reflectă date din practica medicală curentă, care pot duce la decizii bine întemeiate, menite să reducă din presiunea de pe umerii pacienților cu insuficiență cardiacă, dar și din cea de pe spitale și de pe profesioniștii din domeniul sănătății. Cu acest gând, am comunicat datele preliminare reprezentanților sistemului de sănătate.”, a completat Bahadır Pakiș, General Manager Novartis Pharma Services România S.R.L.

*Despre studiu. Datele sunt parte dintr-o analiză farmaco-epidemiologică derulată de Syreon Research Institute Ltd., comandată de Novartis Pharma Services Romania. Acest studiu retrospectiv analizează date provenite din raportările oficiale din peste 500 de spitale din România, către SNSPMPDSB / CNAS (patru milioane de cazuri au fost analizate la nivel național, dintre care aproximativ 600,000 cazuri externate cu un diagnostic principal sau secundar de insuficiență cardiacă). Cazurile analizate în detaliu (cca. 380,000) provin din secțiile de Cardiologie, Recuperare Cardiacă, Chirurgie Cardiovasculară, Medicină Internă, Cronici, Geriatrie.

Despre Grupul Novartis în România

Novartis reimaginează medicina pentru a îmbunătăți și extinde viața oamenilor. În calitate de companie farmaceutică globală de top, Novartis folosește inovația științifică și tehnologia digitală pentru a crea tratamente transformaționale în domeniile medicale care au multă nevoie de ele.

În România, Grupul Novartis, prin cele două companii – Novartis Romania Pharma Services (care include diviziile de pharma și oncologie) și Sandoz - este o companie farmaceutică de top, cu peste 650 de angajați dedicați susținerii sistemului de sănătate din țară. Raportat la numărul de studii clinice inițiate în ultima decadă în România, Grupul Novartis in România este compania numărul 1 în topul companiilor care investesc în cercetare și dezvoltare.

Fabrica din Târgu Mureș produce medicamente pentru România și pentru alte 60 de țări din Europa, America de Nord și altele. Compania are un portofoliu vast de medicamente inovatoare, generice și biosimilare, care acoperă arii precum oncologie, boli cardiovasculare, imunologie, dermatologie, neurologie, oftalmologie, boli respiratorii și altele.

Aflați mai multe la https://www.novartis.com, https://www.novartis.com/ro-ro/

Novartis Romania este pe LinkedIn. Urmărește-ne la https://www.linkedin.com/company/novartis-romania

# # #

Novartis Media Relations

E-mail: [email protected]