
- TwitterTweet
- FacebookDistribuiţi
- Distribuiţi
- Jump to Comments
O bătălie personală de prevenire a orbirii
Când era doar o copilă în Iran, Parisa Zamiri se întrista mereu văzând-o pe bunica ei oarbă cum se luptă să facă faţă treburilor zilnice. "Am crescut cu bunica atingând cuptorul ca să vadă dacă era pornit. De aceea, bunica avea mereu arsuri pe mâini," îşi aminteşte Zamiri.
Acele amintiri din copilărie au condus-o pe Zamiri către o carieră de medic oftalmolog în Anglia. Însă nici munca cu pacienţii în clinica oftalmologică nu o scutea de frustrări, deoarece doctorii puteau face prea puţin ca să împiedice inevitabila pierdere a vederii de către pacienţii lor. Ca atare, Zamiri s-a întors la şcoală pentru un doctorat şi a devenit cercetător. Astăzi ea este expert în medicina translaţională în cadrul Novartis Institutes for Novartis Institutes for BioMedical Research. Medicina translaţională reprezintă procesul care duce cercetarea din laborator, unde au loc descoperirile, în clinică, unde tratamentele sunt testate pe pacienţi. Zamiri proiectează teste clinice de evaluare a siguranţei şi eficienţei potenţialelor medicamente.
Subiectul actual de cercetare desfășurat de Zamiri este degenerescenţa maculară legată de vârstă, o cauză importantă de orbire în rândul persoanelor vârstnice din întreaga lume. "Sper că printr-o mai bună înţelegere a acestei boli vom putea furniza măcar un tratament de încetinire a evoluţiei ei," spune Zamiri.
Preocupările ei sunt aproape mereu legate de muncă. "Mă duc la culcare şi mă trezesc gândindu-mă la acest proiect," spune ea. Actualmente este testată o nouă moleculă, pe pacienţi cu degenerare maculară uscată legată de vârstă. Odată completate testele clinice, eforturile depuse de Zamiri nu vor înceta; pur şi simplu ea se va concentra asupra proiectului următor.
"Suferinţa prin care a trecut bunica mea mă impulsionează și îmi reamintește să acţionez cât mai rapid," încheie ea.